Ovdje ali ne zauvijek – Upućivanje državljana trećih zemalja između Bosne i Hercegovine, Slovenije i Austrije / The posting of third-country nationals between Bosnia and Herzegovina, Slovenia, and Austria

PUBLICATION YEAR

2020

CITATION

Danaj, S. & Geyer, L. (2020). Ovdje ali ne zauvijek – Upućivanje državljana trećih zemalja između Bosne i Hercegovine, Slovenije i Austrije, Policy Brief 2020/6. Vienna: European Centre.

DESCRIPTION

Ovaj pregled politika se temelji na empirijskim podacima prikupljenim kroz fokusne grupe i vježbe predviđanja organizirane s predstavnicima vlasti, socijalnim partnerima i drugim stručnjacima iz Austrije, Bosne i Hercegovine i Slovenije tokom 2019. godine. On opisuje trend upućivanja radnika iz Bosne i Hercegovine preko Slovenije do Austrije kao i pokretače tog trenda. Potom se razmatra zašto radnici iz Bosne i Hercegovine prihvaćaju upućivanje na rad u Austriji preko Slovenije, izazovi s kojima se suočavaju, kao i njihov uticaj na zemlju domaćina. Pregled se zaključuje preporukama o načinu rješavanja uočenih problema.